preloader logo

Llegendes d’Inca

La tradició oral és el conjunt dels relats que es transmeten de boca en boca i de generació en generació. Dins aquestes trobam els mites, llegendes, contes populars i rondalles, històries que es remunten a cents o mils d'anys enrere, normalment d'autors anònims i amb versions molt distintes de cada una.

Una llegenda és una narració de fets naturals, sobrenaturals o mesclats, que es transmeten de generació en generació de forma oral o escrita. Es solen basar en personatges o fets reals o suposats, en indicis naturals, en creences religioses i en supersticions. Aquestes s'ubiquen en un temps i lloc que resulten habituals als membres d'una comunitat, cosa que aporta al relat certa versemblança, i fins i tot en alguns casos parteix de situacions històricament verídiques. En el seu procés de transmissió a través de la tradició oral, aquestes experimenten a vegades supressions, afegits o modificacions, sorgint així tot un món ple de variants.

Amb aquest itinerari volem donar a conèixer les històries i llegendes que envolten Inca mentre es va descobrint part de la història i el patrimoni que se conserva dins la ciutat. 

1. Ajuntament

La ciutat d'Inca ja era, a l'època islàmica, un dels nuclis més dinàmics i importants de la Part Forana de Mallorca. Sabies que el nom d'Inca vendria de la paraula àrab Inkan? Què creus que significa?

Inca té dues llegendes molt conegudes, una relacionada amb l'escut d'armes de la ciutat, i l'altre relacionada amb la seva fama d'estrets, avars.

2. Celler de Can Amer

Els cellers, actualment transformats en restaurants, són edificis on s'elaborava i guardava el vi en grans bótes de fusta. Sabies que la vinya era el principal conreu d'Inca fins al segle XIX, quan quedà destruïda a causa de la plaga de la fil·loxera.


En un d'ells es va produir un esdeveniment, meitat realitat, meitat llegenda, que té com a protagonista un personatge italià, que arribà a l'illa durant la Guerra Civil, i una jove inquera de la que es va perdre la seva pista.

3. Antic Hospital d'Inca

Aquest espai, avui ocupat per 3 edificis del segle XX, era el lloc on es va aixecar, en el segle XVI, l'Hospital d'Inca. Dins l'oratori d'aquest edifici hi havia una talla gòtica del Sant Crist que, segons la història, el setembre de 1607 suà sang i aigua. 

4. Església parroquial de Santa Maria la Major

Església ja documentada el 1248, sobre la que es varen construir dos temples més, un al segle XIV i l'altre, l'actual, al segle XVIII.

La imatge central del retaule major, barroc, representa Santa Maria la Major, i és obra de Pere de Santjoan (cap al 1400). Aquesta imatge té una llegenda sobre la seva trobada miraculosa, per part de dos pollencins que la volien dur a Pollença, i el seu desig de ser venerada a Inca. Vols conèixer-la?

5. Sa Font Vella

Sabies que aquest és un dels pous més antics d'Inca i tal vegada és un dels més amples i amb major fondària del Raiguer?

A Mallorca hi ha una llegenda, molt relacionada amb els pous i cisternes, que els pares i padrins contaven per fer por als infants. T'atreveixes a descobrir-la?

6. Monestir de Sant Bartomeu

A la clastra hi ha el Lledoner de Sor Clara Andreu on, segons la tradició, aquesta hi fermà la somereta quan arribà al convent; a més, la vida d'aquesta monja ha donat lloc a la creació de multitud de llegendes. Atreveix-te a descobrir-les!

El temple és posterior, de 1667 i finalitzat pocs anys després; a la façana de l'església es pot veure aquesta data.

7. Sa Porta del Rei

Mallorca està repleta de llocs que el poble relaciona amb la figura de Jaume I; en moltes zones es poden trobar potades que el cavall del rei en Jaume va marcar a les pedres.

A Inca se'n conserva una d'aquestes, de la que es coneix una llegenda relacionada amb aquest espai. Si la vols descobrir…

8. Capelleta del carrer de Sant Sebastià

A l'any 1652, Mallorca patí una greu Pesta en la que moriren entre 15.000 i 20.000 persones.

9. Església i Convent de Sant Domingo

Conjunt format per l'església, l'antic convent i el claustre, d'època barroca, construït entre 1664 i 1800.

Després de l'exclaustració dels monjos, el 1835, el claustre i les dependències conventuals han patit moltes transformacions. 

10. Església de Sant Francesc

El 1835 els monjos hagueren de partir, però tornaren l'any 1909 i s'establiren novament al seu convent, ocupat per la Congregació de Monges de la Caritat fins el 1915, on crearen un col·legi.

A l'interior hi ha una imatge de Sant Antoni de Pàdua, del segle XVII, que, segons la llegenda, era molt venerat per les inqueres fadrines. Si vols saber el perquè…

  • Dificultat: Fàcil
  • A peu: 3:00 h.
  • En bici: 1:30 h.