Espiritualitat Inquera

Itinerari:

En aquest itinerari descobrirem els edificis religiosos inquers, amb la seva història i el patrimoni que conserven.

Resum:

Distància: 2,7 Km.
Mitjà per fer la ruta: a peu
Durada: 2 hores
Inici: Monestir de Sant Bartomeu
Final: Església de Crist Rei

1. MONESTIR DE SANT BARTOMEU

Sabies que des de 1534 les monges jerònimes es troben situades en aquest indret, el Puig d’Almadrava d’Inca, on ja hi havia una petita església, probablement construïda sobre una mesquita?

A la clastra hi ha el Lledoner de Sor Clara Andreu on, segons la tradició, aquesta hi fermà la somereta quan arribà al convent; a més, la vida d’aquesta monja ha donat lloc a la creació de multitud de llegendes. Atreveix-te a descobrir-les!

El temple és posterior, de 1667 i finalitzat pocs anys després; a la façana de l’església es pot veure aquesta data: la podràs trobar?

2. ESGLÉSIA DE SANTA MARIA LA MAJOR

Església ja documentada el 1248, sobre la que es varen construir dos temples més, un al segle XIV i l’altre, l’actual, al segle XVIII.

La imatge central del retaule major, barroc, representa Santa Maria la Major, i és obra de Pere de Santjoan (cap al 1400). Aquesta imatge té una llegenda sobre la seva trobada miraculosa, per part de dos pollencins que la volien dur a Pollença, i el seu desig de ser venerada a Inca. Vols conèixer-la?

3. ESGLÉSIA I CLAUSTRE DE SANT FRANCESC

Sabies que els monjos franciscans visqueren de forma interrompuda al convent durant més de 500 anys?

El 1835 els monjos hagueren de partir, però tornaren l’any 1909 i s’establiren novament al seu convent, ocupat per la Congregació de Monges de la Caritat fins el 1915, on crearen un col·legi.

Podries dir quines diferències hi ha entre aquesta imatge, de principis del segle XX, i l’actual?

A l’interior hi ha una imatge de Sant Antoni de Pàdua, del segle XVII, que, segons la llegenda, era molt venerat per les inqueres fadrines. Si vols saber el perquè…

4. CONVENT DE LES MONGES DE LA CARITAT

Aquest convent, inaugurat el 1915, es va construir en el solar de l’antic celler de can Gotleu, donat per les germanes Josepa i Concepció Morey Sancho.

Sabies que durant uns anys, abans d’instal·lar-se en aquest edifici, les monges i els franciscans varen conviure en el mateix edifici? Sí, has llegit bé.

5. EDIFICI DE LES MONGES FRANCISCANES

Antic convent de la Congregació de les Monges Franciscanes, construït a finals del segle XIX sobre l’antic Hostal de Son Odre.

Sabies que el mestre picapedrer que va construir l’edifici, Sebastià Riusec es Pollencí, va edificar un altre convent a Inca? Si vols descobrir-ho…

6. ESGLÉSIA I CONVENT DE SANT DOMINGO

Conjunt format per l’església, l’antic convent i el claustre, d’època barroca, construït entre 1664 i 1800.

Després de l’exclaustració dels monjos, el 1835, el claustre i les dependències conventuals han patit moltes transformacions. Vols conèixer quina relació hi ha entre el convent i la tauromàquia?

Sabies que en aquest convent es creu que hi havia diversos passadissos secrets?

7. ESGLÉSIA DE CRIST REI

Església contemporània, construïda a mitjans del segle XX sobre un solar comprat pel rector Francesc Rayó, i inaugurada el 1963.

Com creus que el rector Rayó va aconseguir els doblers necessaris per comprar el solar?

  1. Va guanyar la loteria
  2. Gràcies als donatius que la ciutat d’Inca va realitzar amb motiu de les seves noces d’or sacerdotals
  3. Trobà un tresor a la muntanya

Aquí trobaràs la resposta correcte.

incaturistica.es