Ruta del calçat i de la pell

Inca és sinònim del calçat i de la pell, sent considerada una de les grans capitals europees amb relació a la seva fabricació. Les exportacions de calçat mallorquí, l’augment en les seves valoracions externes i l’aparició de firmes emblemàtiques, encara que amb gran arrelament històric, han fet que la sabata mallorquina sigui reconeguda en el món per la seva qualitat. Actualment hi trobam les seus corporatives de les més importants i prestigioses marques del sector que tenen les botigues obertes als visitants.

En aquesta ruta trobaràs els principals indrets turístics i comercials relacionats amb la indústria del calçat a Inca.

Museu del Calçat i de la Indústria

C/ Quarter, núm. 1, 07300 Inca, Illes Balears · 971 55 77 52 . Web: museuincaciutat.com· veure fitxa ampliada

És el primer Museu del Calçat i de la Pell de les Balears. Actualment s’hi troba una exposició permanent. L’edifici es divideix en dues plantes. El Museu és un espai de trobada i de reflexió del sector del calçat i que dinamitzi des del punt de vista cultural la ciutat i la comarca.

Camper Outlet

Polígon Industrial d’Inca, 07300 Inca, Illes Balears · 971 88 83 61 · Web: www.camper.com

Camper és la història viva d’una empresa familiar i d’una gran família de creadors que, durant més d’un segle i a la llarga de quatre generacions, s’han dedicat a la indústria del calçat. Camper nasquè l’any 1975, encara que per entendre els seus valors i compromís ens hem de remuntar a 120 anys enrere quan Antoni Fluxà, expert sabater, inicià la seva carrera dins el món de la indústria del calçat.

Lottusse Outlet

Carrer dels Pagesos, 14, 07300 Inca, Illes Balears · 971 50 70 01 · Web: www.lottusse.com

La passió que Lottusse sent per l’elaboració artesanal és un dels principals valors de la marca, l’herència de les tres generacions i l’exigència en cada detall són part de l’esperit que es respira a cada puntada, en cada gest, dia a dia des de l’any 1877.

Heymo

Carrer Major, 48 – 07300 Inca, Illes Balears i Avinguda General Luque, 48 · 971 50 61 21 · Web: www.calzaheymo.es

Heymo és un negoci familiar que té més de 50 anys d’experiència vestint peus. Des dels seus inicis quan don Eulalio Herrera comprava les restes de sabates de les fàbriques de calçat d’Inca i els venia pels mercats dels pobles de Mallorca. Tres generacions són les que es dediquen a la venta del calçat. Heymo va néixer l’any 1993, data en la qual van començar a obrir tendes i expandir-se per tota l’illa de Mallorca.

Fàbrica Buades

Avinguda del Tren, s/n, 07300 Inca, Illes Balears · 971 50 16 00

Antiga fàbrica de tot tipus d’articles de pell des de l’any 1955. També hi ha una tenda tipus OUTLET oberta al públic en què pots trobar una gran varietat de sabates, bosses i complements de diferents marques a preus molt interessants.

George’s Outlet

Botiga outlet a l’Avinguda Antonio Maura, 107, 07300 Inca, Illes Balears · 971 50 07 94 · Web: www.georges-shoes.com

Monument dels sabaters (plaça Quartera)

A la plaça de Sa Quartera es troba una escultura dedicada als sabaters d’Inca, obra de Rosa G. Ferrándiz, inaugurada  l’any 2003. Aquest conjunt escultòric està format per 2 peces, un home i una dona que treballen asseguts a una cadira. El monument representa la figura dels tradicionals sabaters d’Inca, que fabricaven calçat de forma tradicional i manual.

 L’Edifici públic Sa Quartera (1920) es destinava antigament a emmagatzemar cereals i llegums. Actualment és un centre d’exposicions.

La Fàbrica Ramis

Gran Via Colom, 28, 07300 Inca, Illes Balears. 971 50 50 90. Web: www.fabricaramis.com

La fàbrica va ser construïda a finals del 1920 pel seu propietari Jaume Ensenyat. Inicialment estava dedicada a la producció tèxtil, però el 1960 Antonio Ramis Tortella adquireix la fàbrica i hi instal·la una botiga i el procés productiu d’articles de pell. El 1990 s’interromp la producció i es deixa la botiga oberta fins al 2013. Actualment la fàbrica és un centre de cultura i innovació, convertida en un espai per a l’aprenentatge i el creixement. A més es poden llogar les diferents sales i espais per tota mena d’esdeveniments: fires, congressos, tallers, coworking, etc.

Monument Antoni Fluxà (plaça Fluxà)

El monument a Antoni Fluxà Figuerola, considerat el pare de la fabricació del calçat a Inca, va ser projectat per Joan Borrell i executat per Horacio de Eguía. És un monument de base rectangular, amb un pedestal format per diferents cossos superposats, on a la part superior hi ha un bust de bronze d’Antoni.

Antoni Fluxà va ser el catalitzador que va permetre a Inca el procés de transició entre l’artesania i la indústria. Va unir el seu taller a diferents artesans i va obrir nous mercats. També va iniciar la mecanització de la fabricació del calçat al 1915, i va construir una gran fàbrica en el centre d’Inca.  

Heitorn

Carrer d’Antoni Fluxà, 4, 07300, Inca i Avinguda Rei Jaume II, 215, 07300, Inca · 971 88 00 04 · Web: www.heitorn.com

L’any 1980, Gabriel Seguí Marqués i Miquel Vallori Seguí fundaren l’empresa Heitorn, dedicada a dissenyar i fabricar autèntiques peces de roba de pell. El seu esperit avantguardista els ha dut a conquerir un èxit important en mercats internacionals.

Primer començaren venent a Espanya, més tard a Europa i després a diferents països del món. Avui dia Heitorn segueix amb la mateixa il·lusió i ganes de millorar del primer dia.

incaturistica.es