preloader logo

Millor tastar-ho tot: el variat

Conten que, als anys cinquanta, els primers grups de turistes entraven als bars, restaurants i cellers de l’illa amb ganes de tastar tots els plats típics de la gastronomía mallorquina. En aquells anys, aquesta curiositat volia dir demanar un plat de pilotes amb salsa, un de frit, un de llengua amb tàperes o un de caragols. Fins que l’amo d’un celler va pensar que, si ho posava tot plegat a una petita greixonera i ho servia a un preu mòdic, el visitant quedaria més que satisfet. La idea va triomfar a aquell local i, en poc temps, els establiments de la zona començaren a preparar les seves especialitats seguint la mateixa filosofia. Cadascun tenia la seva versió. Als mallorquins també els hi va agradar la idea i s’estengué per tota la illa. Havia nascut el variat mallorquí.

Però, què duu un variat? Les versions son moltes, però, bàsicament, hi podem trobar: pilotes amb salsa, caragols cuinats, frit de freixura o de matances, llengua de vedella amb tàpares, pica-pica de sèpia o calamar, croquetes, calamars a la romana, callos, ensaladilla rusa (gairebé l’únic plat que es serveix fred), i alguna altra especialitat de la casa. Aquests plats, habitualment exposats a la barra de l’establiment, es componen en grups de tres o quatre, junts, en una greixonera que sol ser de dues mides segons el tamany del variat: gros o petit.

A Inca, al centre de Mallorca, aquesta curiositat cul·linària no pot deixar de ser un dels més comuns entre els clients dels establiment de gastronomia. Així que, per menjar-lo només s’ha d’anar a un bar clàssic, un restaurant o, millor encara, a un celler. A la capital del Raiguer, en trobem un parell de mítics: Bar Malprats, on el producte local és la principal atracció, o Can Ripoll, el celler clàssic que va començar a servir menjar al 1940, però que té botes de ví des del 1768. Qui sap si ells varen ser els primers…

Ja sigui per berenar a mig matí, per fer un aperitiu abans de dinar o per un sopar entre amics, cervesetes i rialles, el variat és un clàssic de la nostra gastronomia.

Si vols conèixer algun dels temples del variat d'Inca, et convidem que visitis algun dels nostres suggeriments: Bar Novedades…